Горски пожар на испанския остров Ла Палма е изпепелил най-малко 3 600 хектара

...
Горски пожар на испанския остров Ла Палма е изпепелил най-малко 3 600 хектара
Коментари Харесай

Горски пожар изпепели огромна площ от остров Ла Палма

Горски пожар на испанския остров Ла Палма е изпепелил минимум 3 600 хектара (8 896 акра) земя и гори през уикенда, заяви ръководителят на провинцията Серхио Родригес, съобщи Агенция Франс Прес.

Горският пожар принуди към 4200 души да се изтеглят от домовете си до 15 юли. Около 2000 души получиха позволение да се завърнат.

Родригес съобщи, че метеорологичните условия са се подобрили до през вчерашния ден вечерта, само че добави пред испанската телевизия Antena3, че горският пожар продължава да е деен и отвън надзор.

Той посочи, че най-тревожните региони са към Тихарафе и националния парк " Калдера Табуриенте ".

Около 500 пожарникари и 10 самолета не престават да се борят с огъня.

Освен че пламъците опустошиха огромна част от горските масиви на по този начин наречения " Зелен остров ", те унищожиха и няколко къщи и предприятия.

Нанси Кастро, която е видяла, че домът ѝ, вилата и лозето в региона са унищожени, съобщи пред локалната медия Canarias7, че е " в потрес ".

" Застрахователите ще ни дадат пари, само че там е липсващ 25-годишен труд и никой няма да ни го върне ", споделя Кастро. " Сякаш сме прокълнати... Ла Палма към момента не се е възстановила от вулкана, а в този момент имаме това. Емоционално е и в действителност мъчно ", уточни тя.

Кастро има поради изригването на вулкана, който опустоши острова през 2021 година То продължи 85 дни и аргументи вреди за 842 млн. евро, като унищожи близо 3000 здания, съгласно данни на държавното управление.

Ла Палма е дребен остров, който съставлява част от Канарските острови в Атлантическия океан. Населението му е към 83 500 души.

Въпреки че мощните ветрове и горещата вълна подхраниха пожара, полицията заяви, че проверява произхода на огъня, за който допуска, че може да е човешка " немарливост ". Според Antena3 една от водещите хипотези е, че пожарът е обвързван с тържество в естествена околност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР